Privacy & Veiligheid

darkweb het onzichtbare donkere internet

Het deel van het web dat gevonden kan worden door zoekrobotten is maar een fractie van alle websites die zich op dat web bevinden. Naast die geïndexeerde websites zijn er ook websites die dit niet zijn, maar wel rechtstreeks toegankelijk zijn zolang men de url weet. Het kan hier gaan over gevoelige informatie of bijvoorbeeld overheidsdocumenten, waarvan men wil dat deze niet gemakkelijk terug te vinden zijn voor onbevoegden.

Deze niet-geïndexeerde websites bevinden zich in het deep web. Het dark web is hier een onderdeel van, alleen is dit onderdeel van het web niet rechtstreeks toegankelijk. Er is speciale software noodzakelijk die de gebruiker anonimiteit moet verschaffen zoals Tor, I2P of Freenet.

De zwarte markt op het donkere web bevat zowel illegale diensten als middelen. Men kan er onder andere alle soorten drugs, wapens, grondstoffen voor drugs, creditcardgegevens en PayPal-accountgegevens kopen. Ook kan een beroep gedaan worden op verscheidene illegale diensten zoals hacking en huurmoord. Deze diensten en middelen moeten betaald worden met bitcoins.

Het betalen met bitcoins kan volledig anoniem en wordt daarom mede verantwoordelijk geacht voor het succes en de groei van zwarte markten, zoals de bekende Silk Road. Aangezien de links naar deze websites zeer complex zijn, bestaan er op het internet verschillende ‘Hidden Wiki’s’

Dit zijn webpagina’s waar verschillende websites volgens categorie worden geordend. Zo hoeft de gebruiker enkel de link te weten van de Hidden Wiki om er te kunnen navigeren. Aangezien het dark web niet geïndexeerd is, zijn er ook veel verborgen websites met diensten die alleen op uitnodiging zijn en dus enkel beschikbaar voor een exclusief publiek. (bron:Wikipedia).