Hardware & softwareseniorenVoor de beginner

De echte praktijk

DE MEDIA EN JOURNAAL verpesten de werkelijkheid. Nooit een keer zijn ze positief over de ontwikkelingen van nu. Zelfs computerbedrijven laten zich meesleuren met de geest van de negatieve uitspraken en gebruiken ze in hun voordeel. Ik zie het verhaal totaal anders, ik ben dankbaar dankbaarheid voor wat in garages en donkere kamertjes door programmeurs is uitgevonden en ons leven heeft verrijkt. Bill Gates, Microsoft, Steve Jobs en Steve Wosniak Apple en IBM eenvoudige begonnen en wereld verbeteren. 

Apple tijdperk

Steve Wozniak is Pools-Amerikaans en werd geboren als oudste van de drie kinderen van de Amerikaanse ingenieur Jerry Wozniak (die bij Lockheed werkte en Margaret Kern. Hij groeide op in Sunnyvale en leerde op de high school Steve Jobs kennen. Ze werden daar een beetje tot de nerds gerekend omdat ze allebei veel interesse in elektronica hadden. Wozniak maakte onder andere een apparaatje om gratis te telefoneren in een gewone telefooncel, een zogeheten blue box.

Na de high school gingen ze beiden bij computerbedrijven in Silicon Valley werken; Wozniak bij Hewlett-Packard en Jobs bij Atari. Ze bleven contact houden en ondertussen behaalde Wozniak zijn graad in computertechniek aan de Universiteit van Berkeley.
Wozniak was in de begintijd van Apple de technicus van het bedrijf. Hij was verantwoordelijk voor de eerste versies van het besturingssysteem en de hardware van de Apple I en de beroemde Apple II, de eerste echte pc die tot de komst van de Commodore 64 de meest succesvolle pc zou zijn.

Steve Jobs

Steven Paul “Steve” Jobs (San Francisco, 24 februari 1955 – Palo Alto, Californië, 5 oktober 2011 was de medeoprichter en topman van Apple (vroeger Apple Computer) en behoorde tot de raad van bestuur van Pixar Animation Studios. Na de overname van Pixar door Disney werd Jobs lid van de raad van bestuur van het bedrijf. Hoewel hij een symbolisch salaris van één dollar per jaar verdiende, was hij met aandeleninkomsten van 646,6 miljoen dollars de meestverdienende directeur van 2006 in de VS.

Jobs wordt beschouwd als een pionier van de computerindustrie. Nadat hij bij Xerox op het Palo Alto Research Center (PARC) een demonstratie zag van de grafische gebruikersomgeving met vensters en muis, nam hij deze interface op in de Apple Lisa, die erg duur was en slecht verkocht en vrij snel opgevolgd werd door de Apple Macintosh. Hij was verder ook de drijvende kracht achter de ontwikkeling van OS X.

Microsoft Bill Gates

Paul Allen en Bill Gates waren twee vrienden met veel interesse in het programmeren van computers. De Altair 8800 microcomputer was de eerste aanzet voor het opstarten van een nieuw bedrijf. Allen vond dat hij en Gates een BASIC-interpreter konden schrijven voor de computer. Nadat Gates contact opnam met MITS met de melding dat ze een werkende interpreter hadden gemaakt, wilde het MITS hiervan een presentatie zien. Hoewel het in een simulator draaide, ging MITS in maart 1975 akkoord om de Altair 8800 uit te brengen met het programma dat Altair BASIC werd gedoopt. Op 4 april 1975 werd Microsoft officieel opgericht met Bill Gates als CEO. Het zou Allen zijn geweest die de naam “Micro-Soft” had bedacht.

In 1980 stapte Microsoft de markt van de besturingssystemen binnen met zijn eigen versie van Unix, Xenix genaamd. MS-DOS was echter het besturingssysteem dat Microsoft later een toekomst zou garanderen. Nadat een samenwerking met Digital Research mislukte, bood IBM Microsoft een contract aan in november 1980 om versies van het besturingssysteem CP/M te leveren voor de aankomende IBM Personal Computer (IBM PC). Voor dit project kocht Microsoft een CP/M-kloon genaamd 86-DOS van Seattle Computer Products en hernoemde het naar MS-DOS, dat IBM op zijn beurt hernoemde naar PC-DOS.

Door verschillende factoren, zoals de rijke hoeveelheid van software die beschikbaar was voor MS-DOS, nam Microsoft de leiding in de markt voor pc-besturingssystemen. Ook breidde het bedrijf uit naar nieuwe markten met het uitbrengen van de Microsoft Mouse in 1983. Verder werd Microsoft Press opgericht, dat verantwoordelijk zou zijn voor boeken op computergebied. (Bron Wikipedia).