En zo ben ik begonnen... tot nu 2019

Praten over mijn bedrijf? Mijn bedrijf dat ben ik zelf. Of ik nu voor de TV een spannende film zit te kijken op zondagavond of gitaar zit te oefenen. In mijn achterhoofd ben ik altijd aan het nadenken over hoe je iemand goed kan helpen. Dat is ondernemen. Mijn bedrijf heet officieel PcGo Consultancy, vertaald is dat gewoon advies. Geen bindend advies, maar meer helpend advies. Hoe kan ik jouw helpen?  Ik ben in Zorgvlied gestart als helpdesk voor particulieren, volledige praktijk ondersteuning bij het gebruik van een computer.

Van Oudwoude Friesland naar Zorgvlied Drenthe

Ik heb van 1984 tot 2009 met veel plezier als werknemer en ondernemer alles gedaan in de HORECA. Van bediening tot Cafe en hotel eigenaar naar computer specialist. Hoe kun je dat rijmen? Simpel… in mijn jeugd ben ik opgegroeid in een zakelijk milieu, de gunst van een kantoor met allerlei technische snufjes en… computers, printers, fax en telex waren toen het beeld van die tijd. Nooit gedacht dat ik die techniek ooit echt zelf zou gaan maken. In 1990 woonde ik in Friesland en begon interesse te krijgen voor pc’s door een ”toevallig bezoek aan een toen nog pril computerbedrijf van der Galien  in Damwoude. Die maakte XT 386 computers en verkocht de eerste HP PRINTER een tafel versie, die later ook veel een banken werd gebruikt.

Oefening baart kunst en weet je iets niet koop een boek

Ik werkte toen in Kollum voor een Stichting Begeleid Wonen in een eigen keuken. Inmiddels had ik een Headstart computer waar ik Windows 3.1 op had geinstalleerd. Oh ja, en ik heb die printer toen gekocht. Dat koste toen bijna 1100 guldens. Er kwam een idee om ’t Dorpscafé en zalencentrum in ’t dorp te gaan runnen. Eindelijk kom ik mijn computer gaan inzetten om in het Café te gaan gebruiken. In kollum volgde ik een cursus Wordpad, waar ik verrassend voor zakte. Mijn ex Partner slaagde voor het diploma tekstverwerken. Ik volgde van 1992 tot 1993 de opleiding activiteitenbegeleiding in Leeuwarden, en ik kon inmiddels flink wat verslagen maken en uitprinten. In 1993 begonnen we met het Café en ik maakte elk affiche en mijn eigen reclame in het populaire programma corel draw.

Zorgvlied HCR 't Drentse Wold het begin van een nieuw bedrijf

13 mei 1995, ik weet het nog goed. Ik had een paar maanden daar voor op een toer met de auto een leuk pandje in Drenthe gezien. En samen, ik zat in een vof , kochten we het pand. Een verademing om mijn eerste stappen in Drenthe te zetten. En mijn computer verhuisde mee. Die was inmiddels te oud om het werk te doen. Ik besloot een schroevendraaier te pakken, en de pc op te waarderen. ELS in oosterwolde kwam ik tegen, die verkocht printplaten met intel chips van 100 ghz en de eerste cdrom speler. Ik waardeerde mijn pc op en kocht mijn eerste Windows 95 software. Met een gekraakte word versie, wat toen tot ongeveer 2007 de normaalste zaak van de wereld was voor iedereen. 

1997 bouw een computer en help mensen met onderhoud

Ik maakte al mijn affiches voor evenementen, zoals ringsteken of een andere aankondiging, advertentie’s , briefpapier en begon met-mailen en eenvoudig internet bij een jonge provider, planet internet. er was toen nog geen kabel of een KPN. Wel XS4all maar dat is dan ook de eerste provider van nederland. Er kwamen chat programma’s zoal het in mens populaire ICQ, noem het de voorloper van wat nu bijvoorbeeld whatsapp is op mobiel. In de winter hadden we vaak weinig klandizie. Dat ik bedacht me geen moment en begon te onderzoeken wat ik anders kon doen.

Mijn eerste advertentie: Komt 't toetsenbord op u af? Ziet u het niet meer zitten met die rot computer?

Eind 1997 verkocht ik mijn eerste twee zelfgebouwde computer met Windows 98. Hiervoor kocht ik de onderdelen bij TARGET of ELS in Oosterwolde. Beeldscherm, toetsenbord, muis een kast, printplaat, de laatste chip van INTEL en een harde schijf van ongeveer 400 mb….dat is wat anders dan 1TB of meer. Ik lerde steeds meer over het bouwen van systemen, voedingen en hoe je logisch in computer samen stelt. En weet je iets niet? Dan reed ik naar Groningen om in en grote boekhandel weer een nieuwe vraag te onderzoeken.  Hoe moet je testen, waar moet je op letten? Hoe sluit je draden aan en hoe installeer je Windows op de juiste manier. Niks ging toen automatisch of via internet, maar met diskettes en een flinke dosis geduld.

Het jaar 2000, het jaar van de millenium bug en iets meer internet

Je wordt steeds handiger met computers naarmate je blijft proberen. Ik maakte inmiddels meer systemen en haalde mijn onderdelen uit Noordwolde bij BASECOM , daar leerde ik nog meer over de verschillende hardware type’s en de grafische kaarten kwamen in en de kleurenschermen. Enorme toeters, waar inmiddels ook game’s op gespeeld konden worden, zoals Duke nukem, Quake en microsoft flight simulator. Windows was ondertussen overgestapt naar Windows ME, d stuntelige voorloper van Windows XP. Office was er inmiddels ook, de alom bekende microsoft office 97, met word, excel , powerpoint en frontpage 2000. Planet internet en ISDN verhoogde hun inbelverbindingen. Verder kochten mensen systemen van DELL, HP, Packerd BELL , DIXONS en de ALDI begon met het verkopen van MEDION. Laptops deden langzaam hun intrede. Vooral IBM thinkpads en laptops van DELL en TOSHIBA waren vooral zakelijk erg populair. Natuurlijk was er ook APPLE , die liepen op hu tijd al ver vooruit. Maar dat is sowieso bekend. 

2002 Windows XP en ADSL internet e-mail en de eerste Webshops

Mijn bedrijf in Zorgvlied was inmiddels niet meer. Want in 2001 moesten we besluiten te verkopen, geen uitbreidingsmogelijkheden, en met pijn in mijn hart moest ik mijn horeca plekje achterlaten. Maar ik had nog een bedrijf, een eenmanszaak opgericht oktober 2000 met de naam PCGO CONSULTANCY computerhulp en ondersteuning voor particulieren. Verhuist van Zorgvlied naar nog steeds mijn favoriete dorp Dwingeloo. Daar startte ik PC Dokter Dwingeloo en omstreken. En terwijl ik samen met mijn partner werkte bij jachtlust in Doldersum als kok, verkocht ik systemen en laptops en gaf persoonlijke hulp en ondersteuning in de Gemeente Westerveld.

Installeren, software en hardware problemenonderzoeken meer internet en websites bouwen

In 2005 besloot ik meer in de computers te duiken, misschien werd het tijd om de HORECA naar heel wat jaren te stoppen. Dat ik besloot minder te gaan werken.En concentreerde me volledig op PC Dokter Dwingeloo. In de vrije tijd begon ik met Dreamweaver websites te bouwen  en leerde mezelf de basis van FLASH en JAVA. Nou ben ik niet een programmeur , maar wat functioneel werkt kun je leren. Verder las ik veel boeken over technische foutmeldingen, windows versies en pluisde mijn vaktijdschriften na of ik nog mijn kennis moest bijwerken.Internet werd sneller met ADSL 2 en ISDN toepassingen. Netwerken werd steeds populairder en WIFI deed zijn intrede. Routers leren installeren en alles leren over IP adressen en inloggen om diverse apparaten veilig in te stellen. Virussen, spam en de nieuwe gevaren online kregen mijn interesse. 

Computers onderdelen routers hardware software laptops alles op in plek

Snelle levering van hardware, laptops, systemen, office, Windows, printers en randapparatuur alles kunnen kopen zonder eigen winkel. Ik heb een geweldige voorraad achter de hand, dankzij een vaste groothandel. Dan kun je snel inspelen op elke wens van de klant. Dat is nu in 2019 nog steeds zo. Nu tegenwoordig hebben we zoveel meer, coolblue, bol.com, al met al wil ik zeggen. Ik ben dankbaar dat ik dit werk nog steeds mag doen. Het blijft mooi en het wordt steeds mooier. Maar blijf met de beide benen op de grond staan. Want materiaal is maar materiaal. Dank je, voor de techniek, de inspiratie, en dat ik mag laten zien wie ik ben en wat ik kan.. met een knipoog naar boven. Dat heb je hulp nodig? Een belletje en ik zorg dat dat ‘ding’ het gewoon doet!