cybercriminaliteitPrivacy & Veiligheid

Virussen de uitleg

Virussen 

Virussen zijn inmiddels een groepsnaam van verschillende soorten programma’s, speciaal gemaakt met een doel computers verstoren. In de meest simpele vorm verspreidt een virus zich via een e-mail. (Vaak in de vorm van een ZIP bestand).

De verspreiding gebeurd handig door een mail door te sturen via het adresboek. Tegenwoordig worden contacten veelvuldig gedeeld door bijvoorbeeld mobiele telefonie.

Denk goed na wat deelt. Virussen kunnen bestanden en in het ergste geval onderliggende hardware volledig onklaar maken.

Pc Dokteren

Ransomeware (zeer gevaarlijk)

Ransomware, ookwel gijzelsoftware is erg gevaarlijk. Het doel is mensen veel geld afhandig te maken. Al uw bestanden worden sowieso direct vernietigd tijdens een besmetting en zijn niet meer te herstellen. Daar heeft deze software code maar weinig tijd voor nodig. Op het moment dat u reageert op een melding zullen al u bestanden in een keer niet meer te openen zijn. Kaspersky en ESET antivirus zijn al heel wat jaren bezig om de broncode van deze bedreiging te ontcijferen.

Botnet

Hoewel de term “botnet” gebruikt kan worden voor elke groep bots, zoals IRC-bots, wordt de term vooral gebruikt voor een collectie van aan elkaar gekoppelde computers die software gebruiken die meestal is geïnstalleerd door een computerworm, Trojaans paard of achterdeurtje.


De meeste computers die door deze software worden geïnfecteerd draaien onder Microsoft Windows, maar andere besturingssystemen kunnen
zeker ook worden aangetast. De geïnfecteerde computers heten ook wel zombies, het botnet heet ook wel zombienetwerk.

Een botnet heeft altijd een beheerder genaamd een “bot herder”. Deze beheerder kan de groep op afstand besturen, vaak via middelen als IRC, meestal met slechte bedoelingen. Een bot van een botnet draait op een computer meestal op de achtergrond zodat hij niet opvalt. Vaak heeft de beheerder van een botnet de beschikking over een aantal hulpmiddelen om firewalls en buffers op andere computers te omzeilen.

Nieuwere bots kunnen vaak zelf zwakke punten in een computer opzoeken. Botnets zijn een significant onderdeel geworden van het internet. Veel internetservers blokkeren botnets. Er zijn al verschillende botnets opgespoord en verwijderd. Zo vond de Nederlandse politie in Sneek een botnet opgezet door een 19-jarige hacker.( Bron wikipedia).

Maleware

Malware (malicious software) is een verzamelnaam voor alle software met een opzettelijk kwaadaardige werking, vaak wordt dit ook een virus genoemd.Ze komen overal op internet voor. Ze verspreiding zich onwillekeurig in het internet netwerk en kunnen opzettelijk over puur toevallig opgepakt worden. Deze vorm van een “Virus” komt in de praktijk verreweg het meeste voor. Ze worden vaak niet afdoende herkend door erkende virusprogramma’s omdat deze programmaatjes zich snel kunnen aanpassen aan de tijd en vorm waarop we internet gebruiken.